Friday, April 22, 2011

Ayuh!! Jom sertai KURSUS INTENSIF TALAQQI KITAB 2011

No comments:

KURSUS INTENSIF TALAQQI KITAB 2011

TARIKH:

19 Mei – 2 Jun 2011

(2 MINGGU)

ANJURAN :

Pertubuhan Khairu Ummah

DENGAN KERJASAMA

Madrasah Ad-Diniah Al-Bakriah

Pondok Pasir Tumboh

PENGENALAN

Satu kursus pengajian ilmu agama secara intensif berkonsepkan talaqqi (belajar secara bersemuka dengan guru) kitab ulama dahulu dengan gabungan aspek ilmu tauhid, feqah, dan tasauf yang dihimpunkan di dalam sebuah kitab berdasarkan sumber yang digali dari Al-Quran dan Al-Hadis sebagai memenuhi keperluan asas mahasiswa yang sibuk untuk belajar dalam masa yang panjang.

OBJEKTIF :

 • Mendedahkan kepada Mahasiswa teknik menuntut ilmu agama yang berkesan sehingga mampu untuk menguasainya dalam masa yang singkat.
 • Sebagai satu momentum yang penting untuk menaikkan semangat motivasi dalam beramal ibadat.
 • Menghidupkan budaya bertalaqqi secara berkitab yang mewarisi sistem warisan ilmu Rasulullah SAW.
 • Memberi pendedahan mahasiswa tentang sistem pendidikan di Pondok yang telah banyak melahirkan golongan ulama-ulama silam yang masyhur dengan kealiman mereka.
 • Menjalinkan hubungan antara Mahasiswa dengan pihak Madrasah Pengajian Pondok, terutama dengan pihak Pertubuhan Khairu Ummah. Hubungan sedemikian dapat berkerjasama untuk memartabatkan Agama Islam yang kita anuti.

KENAPA ANDA PERLU MENGHADIRI KURSUS INI DAN APAKAH FAEDAHNYA?????

 1. Menuntut ilmu agama itu adalah fardhu ain. Wajib bagi kamu untuk mempelajari dan mengetahuinya
 • Ilmu tasawuf itu ibarat mutiara di lautan. Ilmu feqah pula ibarat sebuah kapal. Ilmu usuluddin itu d umpamakan lautan. Kamu tidak mampu memiliki mutiara andaikata tidak menemui lautnya dan tidak memiliki kapal. Jikapun kamu menemui laut, jalan untuk memiliki mutiara adalah sangat sukar dan mustahil tanpa kapal sebagai pandu arah dalam pencarian kedudukan mutiara. Jikapun kamu memiliki kapal dan laut, tanpa mutiara itu umpama hidup yang tiada arahtujuan.

2. Amalan ibadat tidak akan diterima jika iktikad tersasar dari aqidah ahli sunnah wal jamaah.

 • Agama itu sebagai sepohon pokok, maka tunjang akar dan batang pokok adalah iqtiqad atau kepercayaan, manakala cabang dahannya adalah ibadah‐ibadah yang lahir. Jika rosak tunjang akar dan batangnya,maka luruh dan rosaklah cabang dahannya. Begitu juga dengan Agama, jika rosak aqidah atau iktiqad seseorang itu, maka tiada berhasillah ibadah‐ibadah yang lahirnya.
 • Sebagaimana Imam Ghazali Menjelaskan: “ Bagaimana mungkin engkau menyembah sesuatu (ALLAH) yang engkau tidak megenalinya dengan nama-namanya, sifat-sifatnya, sifat yang wajib baginya dan sifat yang mustahil untuk disifatkan terhadapnya. Terkadang engkau mengiktikad pada zatnya dan sifatnya (nauuzubillah), perkara yang yang menyalahi dengan kebenaran, maka jadilah ibadah engkau habuk yang berterbangan.” (Kitab Minhajul Abidin : Aqabah Ula- Aqabah Ilmi)

3. Setiap amalan tanpa ilmu adalah amalan yang tertolak & tidak diterima serta sia-sia

 • Sabda Nabi,maksudnya: "Ini krn sesiapa yg beramal tanpa ilmu, banyaklah dia merosakkan sesuatu yang dia hendak mengelokkannya. Lagi sabdanya: "Ilmu itu imam bagi amalan dan amalan itu mengikutinya."

4. Kuasai Ilmu fardhu ain adalah utama berbanding ilmu –ilmu lain atau perkara-perkara ibadat yang lain malah lebih utama daripada berperang fi sabilillah.

 • Pesan Saidina Ali bin Abi Talib : Orang yang berilmu(belajar ilmu agama) lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa, bersolat dan berjihad. Apabila mati orang berilmu, maka terjadi suatu kekosongan dalam Islam yang tidak dapat ditutup selain oleh pengantinya (yg berilmu juga).
 • Diriwayatkan oleh Abi Hurairah r.a. katanya : Demi Allah, Aku mengetahui satu bab daripada ilmu tentang suruhan dan larangan adalah terlebih dikasihi olehku daripada 70 peperangan fi sabilillah.

5. Sebagai seorang pemimpin samada pemimpin terhadap diri sendiri, keluarga, masyarakat dan negara amnya wajib bagi kita menguasai ilmu asas agama.

 • Kata Saidina Omar:" Pelajarilah ilmu kefahaman agama sebelum kamu jadi ketua."

6. Perjuangan kita sebagai mahasiswa bukan atas dasar semangat semata-mata namun perlulah berjuang atas dasar kefahaman agama. Ini kerana semangat ada turun naiknya namun kefahaman yang jelas akan membawa istiqamah selamanya.

MOHON SEBARKAN...

Maklumat Lanjut sila layari : http://khairuummah77.wordpress.com/

MOHON JASA BAIK SAHABAT-SAHABAT' SEBARKAN KE AHLI AHLI KALIAN, MOGA ALLAH MEMBALASNYA DENGAN GANJARAN YANG BESAR...INSYAALLAH.


Wednesday, April 20, 2011

Kejohanan Baminton Tertutup PAPISMA Kelantan 2011

No comments:
Assalamu'alaikum wrbt.

PAPISMA Kelantan di bawah Biro Kebajikan dan Silaturahim akan menganjurkan Kejohanan Baminton Tertutup PAPISMA Kelantan 2011. Butiran program adalah seperti berikut:

Tarikh : 21 April 2011 (Khamis)
Masa : 5.00petang-7.00malam
Tempat : Kompleks Sukan USM (Court Badminton)
Jenis : Beregu. (Single takut xlarat je )

Cabutan perlawanan akan dibuat di gelangan badminton. 3 Hamper disediakan kepada regu yang menjadi Johan, Naib Johan dan Tempat Ke-3.

Kepada yang berminat menyertai, bolehlah memaklumkannya kepadasaudara Syakir 019-9009321. Kehadiran sahabat semua amat diharapkan, termasuk pelajar-pelajar USMKK.

Pendaftaran percuma. Minuman di sediakan.Anjuran:


HALAQAH ILMIAH: Tafsir Surah al-Hujurat

No comments:

Ulasan oleh Ustaz Fikri bin Hamat (Imam Masjid Kubang Kerian)

Tarikh: 20 April 2011 (Hari Rabu)
Masa: Selepas solat Maghrib
Tempat: Masjid Pusat Islam USMKK

*Pakat datang beramai-ramai mentadabbur isi kandungan al-Quran. Moga diberkati-NYA.