Friday, September 24, 2010

Ucapan Presiden Rakan Masjid USMKK Sempena Mahabbah Rakan MasjidBismillahirrahmanirrahim….

Alhamdulillahirabbil a’lamin….Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam,selawat dan salam buat junjungan besar nabi Muhammad S.A.W yg mana dengan usaha yang telah baginda lakukan,islam telah sampai kepada kita sebagai umat akhir zaman ini…

Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih kepada pengerusi majlis,

Yg Berbahagia, Prof. Dato’ Dr. Mafauzy Mohamed,Pengarah Kampus,kampus kesihatan USM

Dr Hj.Wan Nudri Bin Wan Daud,Timb pengarah pusat islam,kampus kesihatan USM,

Saudara Huzaifah Bin Mohd Jan, Mantan Pengerusi RMUSMKK

Staf-staf Pusat islam,Ketua dan penolong ketua exco Rakan Masjid USMKK,

Muslimin dan muslimat yg dirahmati Allah sekalin.

Alhamdulillah,bersyukur kita kehadrat Allah,diatas limpah kurnia yang diberikan,dapat kita berkumpul pada mala mini,bersempena dengan aidilfitri dan atas dasar persaudaraan kita seislam sy sangat bernilai ini.

Diesempatan ini,saya sangat berbesar hati ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada barisan jawatankuasa baru rakan masjid yg baru dilantik dan ucapan takziah kepada semua juga diatas amanah yg berat yg perlu dipikul untuk jangkamasa sekurang-kurangnya setahun ini. Perlulah kita ingat, jawatankuasa yang dibentuk adalah bagi memudahkan gerak kerja meninggikan syiar islam dibumi kampus yg kita sayangi ini.Ia perlulah diambil sebagai suatu yg berat kerana suatu yang pasti adalah perkara ini akan disoal oleh Allah kelak:

Sabda nabi:

“setiap kamu adalah pemimpin,dan setiap pemimpin itu adalah bertanggungjawap tentang apa yang dipimpinnya”

Jadi,harapannya adalah agar kita semua yang terlantik ini,akan menjalankan tanggungjawab dengan hemah dan penhu dedikasi dalam mementuk satu masyarakat muslim yang sayang dan hidup dengan panduan islam yang diturunkan dari langit ini.

Hadirin yang dirahmati Allah sekalian,

Dikesempatan yang ada ini juga,saya denagn penuh sukacitanya ingin mengucpkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin”. Dikesempatan syawal yang masih ada ini,marilah kita sama-sama meningkatkan amal ibadah sepertimana yang dianjurkan oleh islam kepada kita ummat Muhammad S.a.w. sabda Rasullullah

“ Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan kemudian dia sertakan dengan enam hari dari pada bulan Syawal maka seolah-olah dia telah berpuasa sepanjang masa.”

Hadis ini menjurus kepada perlunya istiqamah dengan ramadhan yang baru sahaja meninggalkan kita dengan meneruskan ibadah2 seperti puasa di dalam kehidupan kita.

Oleh itu,eloklah kiranya jika kita dapat melaksanakannya agar mendapat kerahmatan dari allah s.w.t

Akhir kata,

Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pusat islam diatas majlis yang sangat meriah ini dan semoga ianya akan diteruskan untuk masa-masa akan dating.

Dengan itu,saya akhiri dengan wabillahitaufik wal hidayah…..assalamualaikum

No comments:

Post a Comment