Friday, September 4, 2009

.:: KENYANGKAN PERUT RAKYAT::.

Suatu ketika Utbah bin Farqad, gabenor Azerbaijan pada masa pemerintahan Umar Al-Khattab ditawarkan makanan oleh rakyatnya. Suatu kebiasaan yang lazim pada masa itu. Dengan senang hati, gabenor menerimanya, seraya bertanya:

"Apa nama makanan ini?"

"Namanya habish, ia diperbuat daripada minyak sapi dan kurma", jawab salah seorang daripada mereka.

Gabenor segera menjamah makanan itu. sejenak kemudian bibirnya menguntumkan senyuman. "Subhanallah!Betapa manis dan enak makanan ini. Tentu kalau kita kirimkan kepada Amirul Mukminin Umar Al-Khattab di Madinah, dia pasti akan gembira",ujar Utbah. Kemudian dia memerintahkan rakyatnya supaya membuat makanan tersebut lebih enak.

Setelah makanan tersedia, gabenor memerintahkan anak buahnya supaya berangkat ke Madinah dan membawa habish untuk Khalifah Umar Al-Khatab. Dua utusan segera berangkat ke Madinah. Mereka menyerahkan makanan khas Azerbaijan itu kepada Umar Al-Khatab. Umar segera membuka dan merasanya.

"Makanan apa ini?"tanya Umar.

"makanan ini namanya habish. Makanan paling lazat di Azerbaijan", jawab salah seorang utusan.

"Apakah seluruh rakyat Azerbaijan dapat menikmati makanan ini?"tanya Umar lagi.

"Tidak. Tidak semua boleh menikmatinya,"jawab utusan itu gugup.

Wajah Khalifah langsing merah petanda sedang marah. Dia segera memerintahkan kedua-dua utusan itu supaya membawa kembali habish ke negerinya. Kepada gabenornya dia menulis surat,

'..........makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu.'

Kisah yang diabadikan Ibn Qayyim al-Jauziyah dalam kitab Manaqib Amirul Mukminin ini, memberikan pengajaran yang teramat berharga bagi umat Islam, khususnya para pemimpin. Umar al-Khatab telah memberikan pengajaran yang amat bererti. Pemimpin harus memikirkan rakyat sebelum dirinya sendiri. Dalam kesempatan lain, Umar pernah meyatakan, "Aku orang pertama yang merasa lapar kalau rakyat kelaparan dan orang terakhir yang merasa kenyang kalau mereka kenyang."

Tugas pemimpin adalah seperti pengembala. Hasan al-Basri, seorang ulama zuhud, pernah berkata kepada Khaliah Umar bin Abd Aziz, "Pemimpin yang adil laksana seorang pengembala yang mengasihi haiwan gembalaanya. Dia membawa gembalaannya ke tengah padang rumput yang luas dan subur. Dia menjaganya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan dan kehausan."

No comments:

Post a Comment